miercuri, 13 septembrie 2017

în loc de introducere la o carte apărută în 2015

În loc de introducere
Recurențele reeducării

„...după două-trei decenii, aveau să devină toţi o ţară întreagă de piteştizaţi. Adică oameni care să mărşăluiască – 23 de milioane – în acelaşi pas mental, fără ca gardianul să le bată ritmul. Oamenii deveniseră atît de obosiţi şi atît de descurajaţi – pentru că americanii nu mai veneau, ruşii păreau din ce în ce mai departe – încît, deşi vedeau că, de fapt, al nostru, ca bradul, naşul, nea Nicu, românaşul nostru, ne beleşte şi ne distruge, şi ne strică tot, au înţeles că nu mai e nimic de făcut şi s-au resemnat, s-au retras biologic şi au început un fel de hibernare. Eu aş folosi chiar un termen insultant: românizare. Adică românul s-a retras nu în codru, asta e o chestie poetică, ci s-a retras în peşteră şi stă acolo. Şi stă acolo nu ca să hiberneze, ci ca să aştepte să treacă apa peste el”.
(Paul Goma)


Editura Ratio et Revelatio, Oradea, 2015
În istorie este ca în medicină. Dacă nu tratăm cauzele, ci mereu simptomele, o să ne scăldăm veșnic în apa călîie și tulbure a abuzurilor, a compromisurilor, a lipsei de discernămînt. Dacă medicina alternativă a devenit tot mai căutată în ultimii ani, pentru îngrijirea&educarea trupului și a minții,  istoria alternativă, ca practică pedagogică, a fost respinsă violent după 1989, culminînd cu „scandalul manualelor școlare” de la începutul anilor 2000. Tot felul de voci și produse ale mentalității proto-comunisto-securiste, de la Sergiu Nicolaescu și Ecaterina Andronescu pînă la Marius Tucă, au resuscitat la cote de azil psihiatric prejudecățile, sfertodoctismul și idiosincraziile românilor de toată teapa. De la profesori și ziariști, pînă la taximetriști și pleava politicii românești, fiecare a avut de comentat, de corectat, de condamnat, cu o siguranță de sine demnă de o curte de casație. O jumătate de veac de reeducare comunistă și-a arătat roadele în cîteva luni de asediu mediatic. Ideologia unică, Partidul unic, manualul unic au fost mijloacele de uniformizare pentru obținerea omului-nou, care n-a încetat să existe în postdecembrism, așa încît să se trezească pe 1 ianuarie 1990 om liber. Libertatea ține de educație, în toate accepțiunile ei extinse, ține de construirea unei mentalități a drepturilor și libertăților, în timp, cu mecanisme specifice. Un om reeducat nu se dez-reeducă la comandă, doar pentru că s-a anunțat la postul public de televiziune că dictatorul a fugit.
Pentru repunerea în funcțiune a unei normalități de avarie ar fi fost nevoie de lustrație și de condamnarea comunismului după modelul Nürnberg. Singura voce consecventă, care nu s-a dezmințit (nu s-a speriat, nu s-a desolidarizat, în primul rînd de sine) în funcție de schimbarea guvernelor și a președinților, a fost a lui Paul Goma. Este motivul pentru care nu a fost nici repus în drepturi, nici onorat de vreo instituție publică sau culturală a statului de drept român.
În decembrie 1989, intelectualii „rezistenței prin cultură” au sărit pîrleazul din Turnul Metafizic în Turnul Puterii. Au confundat prezența responsabilă în Cetate cu pragmatismul politic. Este o constatare obiectivă în toată subiectivitatea ei. Și dacă nu faci parte, mai mult: dacă te ții departe, de/ din diversele comitete, grupuri, comisii nu vei fi bine situat niciodată, „audiența” crescînd în raport direct cu notorietatea. În România, dacă nu ești notoriu, nu ești elită. De aici și lipsa de implicare adecvată a intelectualității în viața reală. Excepțiile sunt demne de tot respectul.

De multe decenii, Paul Goma este excepția care face diferența. În ciuda tuturor încercărilor instituționalizate, de grup ori individuale de a-l desfigura ca om și ca scriitor, Paul Goma a fost și rămîne reperul nostru, indiferent cîte statui efemere se înghesuiesc pentru a ocupa spațiul notorietății de o clipă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu