joi, 29 martie 2012

Ştefana Bianu - Scrisoare deschisă adresată piteştenilor şi instituţiilor de resort


Am trimis acest text al doamnei Ştefana Bianu mai întâi revistei "Argeş", aşa mi s-a părut firesc. Deşi răspunsul era previzibil - nu pentru că aşa e normal, ci pentru că aşa se practică la noi...
După ce a fost respins de această "revistă de cultură" (ce funcţionează după interesele politice ale consiliului local Piteşti), am mai încercat la o revistă bucureşteană, de la care nu am primit un răspuns clar. Nu ştiu dacă a apărut sau dacă va apărea. Pe blog nu este. Pe hârtie... greu de găsit, chiar şi în Bucureşti. 
Dau, aşadar, aici Scrisoarea Ştefanei Bianu, pentru că sunt de acord cu ceea ce exprimă explicit. Sunt de acord şi cu strigătul de revoltă şi neputinţă împotriva miserupismului, mârlănismului cultural - adică falsa cultură care nu ştie ce înseamnă conservarea tradiţiei şi reconstituirea istorică, dar se aruncă la sclipiciuri, betoane şi sticlă!-, a acestei perpetue forme fără fond care suntem.



Scrisoare deschisă adresată piteştenilor şi instituţiilor de resort


GARA VECHE din PITEŞTI

Cum se poate ca un edificiu cu istorie, ultima Gară ce a rămas în picioare, ultimul monument de arhitectură feroviară, după cum atestă arhitectul Dorin Bucur, din salba de gări construite în 1872, în timpul regelui Carol I să fie judecat pe criterii estetice?

Cine stabileşte „scara” esteticului?

Se plâng autorităţile de teama surpării gării la un viitor cutremur? Precum cel din 1977? Se desfăşoară povestea cu drobul de sare!

Aceste false argumente sunt pretextul continuării „sistematizarii” în favoarea speculaţiilor imobiliare înfloritoare din ultimii 22 de ani, de către guvernări transpartinice sub amprenta capitalismului sălbatic. 

Prin această GARĂ VECHE au trecut puzderie de călători, toţi cu istoria şi destinele lor. Chiar nu este posibilă şi nu se doreşte o reconceptualizare muzeală?

Închisoarea din Piteşti a fost deja vândută/ profanată/ semidemolată/ transformată în birouri de afaceri! Cât a mai rămas din ea ca urmă, ca memorie fizică a ORORII?! 

NU ARE CINE SĂ PROTESTEZE împotriva Mallurilor în care 80% din alimente & produse sunt din afara ţării, în timp ce ţăranimea, adică 40% din populaţia ţării, este lăsată în voia soartei şi nu are decât să-şi practice autarhia, ca modalitate de supravieţuire.

Dacă se doreşte construcţia unei gări moderne, cu un mall încastrat, nu se găsesc spaţii periferice/adiacente?

Şi unde sunt pieţele tradiţionale argeşene? 

În Franţa, unde „La Fondation du Patrimoine”[1] are menirea de a salva Patrimoniul, în special pe cel neclasat, ca şi în toată partea vestică a Europei, percepţia şi tratarea PATRIMONIULUI au un avans de 67 de ani! Punerea în valoare a Patrimoniului specific naţional, identitar, este MOTOR economic!

România a intrat în UE cu vechile mentalităţi. Ar fi o crimă să continuăm să distrugem ceea ce încă există şi poate fi salvat! Să o facem pornind de la filozofia ICOMOS: „Salvarea Spiritului Locului”, Quebec, 4 octombrie 2008!

 Chiar punem fără împotrivire capul pe ghilotina afacerilor administraţiei locale, a arhitecţilor fără discernământ, şi a însuşirii Fondurilor Europene şi Bugetului, distrugând PATRIMONIUL?

Stefana Bianu[2]
Preşedinta asociaţiei „Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie” – RPER France


[2] Legată de Piteşti prin destinul familiei mamei, Florica Abegg, născută în acest oraş, de casa străbunicii, casă în care a funcţionat Spitalul TBC din Piteşti, şi prin destinul tragic al unchiului paternal, fost deţinut politic şi victima metodelor staliniste din reeducarea de la Piteşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu