miercuri, 25 aprilie 2012

scriitori şi delatori


Nota informatorului „St. Bărbulescu” dată lui Victor Achim la 23 nov. 1977
       Pe 21 nov. informatorul s-a întâlnit la Restaurantul Casei Scriitorilor cu Fănuş Neagu, Dragoş Vicol, Stelian Gruia şi N. Nasta. Tot ce este redat cu litere îngroşate este conform cu originalul din dosar. Vorbind despre alegerile de la USR, Nasta a întrebat:
„- Paul Goma cu cine oare o fi votat?
-          Ieri a plecat în Franţa! A răspuns îndată Fănuş Neagu. Şi-a luat jidanca română, el fiind jidan ucrainian, şi-acum o să scrie la Paris. Şi i-a tras o înjurătură.
-          Bine că i  s-a dat drumul şi proşti ar fi ăia care l-ar primi înapoi! A continuat Dragoş Vicol. Asta-i scriitor! I-am cetit Ostinato în limba franceză – o porcărie sinistră, nici urmă de talent. Aberaţii.
-          De vină-i Eugen Barbu, intervine şi Nasta – că el a contribuit în bună măsură la încurajarea lui Goma, să se considere genial.
Întrebându-l ce legătură este între Barbu şi Goma, mi-a răspuns că Eugen Barbu, pe când era redactor-şef la „Luceafărul” i-a dat un premiu, pentru debut.
Stelian  Gruia, deasemeni, spunea că a ascultat la radio o parte din scrierile lui Goma şi că, în afară de viaţa din puşcărie, şi aia prost descrisă şi plină de minciuni şi exagerări, nu este în stare să scrie măcar o schiţă, şi cu atât mai puţin un roman.
-          Scriitor n-o să ajungă niciodată, mai ales acum, când nu mai este un scriitor de scandal – odată plecat din ţară, dar de foame n-o să moară, nici o grijă, a intervenit Fănuş Neagu. Comunitatea evreiască o să-şi facă şi de data aceasta datoria şi-o să-i dea cât să nu crape de foame.
Şi aşa a [sic] continuat discuţiile încă multă vreme, nimeni neregretând plecarea lui Goma – mai apoi a intervenit în discuţie şi Mircea Dinescu şi Petre Stoica  - ca să se încheie cu „episodul Ben Corlaciu” [?] – cel mai contrariat de rămânerea în Franţa a acestuia fiind Dragoş Vicol, care spunea că în ruptul capului nu poate pricepe ce l-a determinat să facă o asemenea prostie.
Careva – Fănuş Neagu – a replicat: - A presimţit cutremurul!
Apoi s-a discutat despre probabila sa moarte, şi a familiei lui Corlaciu, dacă erau surprinşi de cutremur în apartamentul în care locuiau în Bucureşti, prăbuşit la cutremur.
Mai departe s-a discutat despre moartea lui Ivasiuc şi ce ghinion a avut acesta ca să moară la Scala.
22.XI.1977        ss indescifr
N.B. Sursa a avut sarcina să urmărească comentariile ce se fac în rândul scriitorilor referitor la plecarea lui Paul Goma.
A fost instruit ca la o nouă discuţie de asemenea amploare să lanseze versiunea cuprinsă în planul de măsuri cu privire la compromiterea susnumitului.
ss indescifr
m. Achim”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu