joi, 24 august 2023

În vremea încălzirii globale, ne paște reînghețul ideologic


Să nu moralizăm literatura, dar să-i punem „bip”-uri și plasturi, și haine mai acoperitoare, s-o spălăm pe dinți și pe limbă, și pe la părțile mai rușinoase, s-o controlăm la dosarul corectitudinii, adică nu peste tot, ci doar pe ici-pe colo, prin punctele esențiale. Dacă pe autorul articolului („scriitor și activist”) dintr-un ziar anume l-a scandalizat și îngrețoșat romanul Copilăria lui Kaspar Hauser al lui Bogdan-Alexandru Stănescu (ziarul îi scrie numele alandala), nu mă (mai) mir că romanul Patimile după Pitești al lui Goma (pușcăriaș politic, care nu a trecut prin Reeducarea de la Pitești, dar a documentat-o de la sursă într-o vreme în care noi habar n-aveam ce a fost acolo) a dat de pământ cu câțiva cititori (nescriitori!) slabi de înger. Nu am citit romanul lui B-AS, nici nu e nevoie. Atacarea sa îmi amintește de frontul ideologic în care n-aveai voie să miști, altfel erai „mort” ca scriitor de limbă română, în România comunistă reînghețată ideologic în 1971.


„De dragul libertății de creație noi nu putem închide ochii, nu vom admite să se scrie orice fel de literatură”, iar critica de specialitate „trebuie să fie critică comunistă, gazetele și revistele literare trebuie să fie în întregime comuniste”, să respingă acea „critică ce încearcă să promoveze concepții estetice retrograde”. A zis Ceaușescu.

Pe autorul articolului, care altfel jură pe libertate, îl deranjează că „Asistăm doar la povestirea felului în care personajul principal vede lumea din jurul lui”. Poate că B-AS trebuia să pună note de subsol ori paranteze drepte explicative, dezambiguizatoare, direct în text. În felul acesta ar fi ieșit un ghiveci cu ceva aparență de literatură și cu puternic iz de ideologie galopant globalizatoare. Îmi amintesc scandalul de acum câțiva ani când o mulțime de adepți ai acestei noi ideologii (în fapt, nu e deloc nouă, are doar alt ambalaj și e rafistolată în pas cu noile mode și trenduri și, mai ales, necesități… ideologice, și te „fură” cum litaniile în limba de lemn pe vremuri) nu erau deloc scandalizați, dimpotrivă, de strigătul de răsunet național „Muie…”, știm cui, că nu vreau să fac reclamă politică. Literatura chiar nu poate fi digerată de oricine, mai ales când analistul face politică și înfierări publice (pe stil nou, căci care-i rostul unui astfel de articol într-un ziar…, dacă nu să incite și să lase capete de pod subliminale pentru „lecturi” viitoare). Ziarul a avut grijă să pună un limitator de viteză (absolut inutil, răul a fost făcut): „Nu citim cărțile ca să aprobăm personajele. De aceea considerăm că articolul /…/ poate fi un început de conversație publică civilizată, nicidecum un verdict”. Nu am rămas toți consumatori avizi numai de Vlahuță&Sadoveanu (care n-au nicio vină… literară, doar că ne mai și cultivăm gusturile și capacitatea de percepție și înțelegere). Viața e mult mai nasoală, mai scabroasă, mai grețoasă decât literatura pe care o inspiră. Și atunci, de ce n-ar trece-o un scriitor adevărat, cu mijloace literare, în roman? Cine e scandalizat de literatura în care trec adevărurile mici și mari ale realității (cu tot cu „limbaj licențios” etc.), n-are decât să fie la fel de scandalizat în viața reală, poate să înceapă cu mizeria din propriii ochi/timpane/conștiință.

Sau o să ajungem să ne cenzureze nea Gheorghe, care știe – de ochii lumii, c-așa dă bine – că nu e frumos să se citească așa ceva, că-i foarte rușinos, de n-a mai auzit /sic/ pământu, în vreme ce-și înjură nevasta de nu mai are fir de păr, iar pe fiul/fiica lui îl/o dă-n p… lui de zece ori pe zi și le f… morții dimineața, la prânz și seara, c-așa vrea mușchii lui. Asta e problema noastră națională: depinde ai cui mușchi sunt la putere (orice am înțelege prin asta, prin putere adică).

Poate să-ți placă ori să nu-ți placă stilul în care scrie literatură oricine. Dar să nu încercăm să dislocăm experiențele și memoria celor care o scriu. Să n-o băgăm la izolator și s-o hrănim cu gamela, prin vizetă. Noi, românii, am trecut deja prin experimentul ăsta, se numește comunism.

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu