joi, 3 septembrie 2020

Goma nu a intrat niciodată pe teritoriul României, după 1977

Drept la replică:
Goma nu a intrat niciodată pe teritoriul României, după 1977
(primit din partea singurului supraviețuitor al Grup Canal 77)

Stimate domnule Băciuţ (nicolaebaciut@yahoo.com),

Spre surprinderea şi nedumerirea mea şi a altor persoane apropiate lui Paul Goma, colaboratorul Dvs., dl Mircea I. Bătrânu, scrie un neadevăr în paginile revistei Vatra veche’din aprilie 2020, prin care întinează memoria marelui opozant anticomunist, acuzându-l indirect de colaboraţionism (In memoriam. Paul Goma, de Mircea I. Bătrânu, p. 15). Domnul Bătrânu susţine că l-a întâlnit pe Goma în vara anului 1991, la Centrul Cultural Român din Paris (devenit apoi ICR), care aparţinea atunci de Ministerul de Externe, deci o anexă a Securităţii, situat în localul Ambasadei României. Or, Paul Goma nu a fost cetăţean francez şi n-a avut toată viaţa în Franţa decât statutul de azilant politic şi-un act care-i permitea să călătorească în toate ţările, în afară de România. Ambasada României este, după cum toată lumea ştie, teritoriu românesc, unde Goma nu a pus niciodată piciorul.

În anul 1991, exilaţii români din Paris organizau frecvent manifestaţii de protest în faţa sediului Ambasadei României, unde Paul Goma venea de fiecare dată spre a-şi manifesta dezacordul faţă de politica dusă de guvernul lui Ion Iliescu. Să nu uităm că în septembrie a avut loc cea de-a patra „mineriadă’’. Aceste manifestaţii se ţineau însă în stradă, sub protecţia Poliţiei franceze, şi nu în interiorul clădirii. Aceasta ar putea fi o explicaţie a neadevărului scris de dl Bătrânu, care s-ar transforma astfel într-o regretabilă confuzie. Însă explicaţia nu poate veni decât din partea dânsului.

Vă rog să binevoiţi a publica această dezminţire, necesară păstrării nealterate a memoriei lui Paul Goma, model de curaj şi de probitate pentru conaţionalii săi şi nu numai.

Rămân, cu distinse salutări,

Al Dvs., Radu Negrescu-Suţu, 

Paris, 11 aprilie 2020



3 comentarii:

  1. din pacate se inmultesc canaliile care intineaza memoria marelui roman Goma !

    RăspundețiȘtergere
  2. Paul Goma a avut mereu detractori, dar cred că se vor împuțina odată cu trecerea timpului, pe măsură ce dispar cei interesați să îl denigreze. Rămâne opera scriitorului opozant.

    RăspundețiȘtergere