miercuri, 4 iulie 2012

Este atât de insuportabil acest PAUL GOMA, nu-i aşa?

Este atât de insuportabil acest PAUL GOMA, nu-i aşa? Oricât de bun te-ai simţi în anumite momente, oricât de altruist, de delăsător de sine pentru binele comun, de talentat, credincios, tolerant etc. etc. şi bla-bla-bla... tot te face să te simţi vinovat. Pentru toate meschinăriile de care eşti capabil, pentru toată suferinţa care pretinzi că e mai mare decât a altora, pentru toate momentele importante în care ai ales să taci. Ori să latri frumos în eseuri bine calculate. Îţi vine să-i striveşti creierul ăla care i-a dat puterea nebună să se ia de piept cu Securitatea în 1977. Te înfurii când citeşti fragmente de genul: „...după două-trei decenii, aveau să devină toţi o ţară întreagă de piteştizaţi. Adică oameni care să mărşăluiască – 23 de milioane – în acelaşi pas mental, fără ca gardianul să le bată ritmul. Oamenii deveniseră atât de obosiţi şi atât de descurajaţi – pentru că americanii nu mai veneau, ruşii păreau din ce în ce mai departe – încât, deşi vedeau că, de fapt, al nostru, ca bradul, naşul, nea Nicu, românaşul nostru, ne beleşte şi ne distruge şi ne strică tot, au înţeles că nu mai e nimic de făcut şi s-au resemnat, s-au retras biologic şi au început un fel de hibernare. Eu aş folosi chiar un termen insultant: românizare. Adică românul s-a retras nu în codru, asta e o chestie poetică, ci s-a retras în peşteră şi stă acolo. Şi stă acolo nu ca să hiberneze, ci ca să aştepte să treacă apa peste el".
Nu-i aşa? Ba da! Pentru că toată critica lui ţâşneşte din durerea de a fi român, dintr-o patimă a iubirii de România şi limba română. Însă iubirea adevărată e crudă. Nu-i adevărat că e oarbă. Îţi trânteşte adevărul în faţă. Nu-i nimic, toţi ajungem, în "loc cu verdeaţă", faptele noastre vor reverbera multă vreme. Cărţile rămân.
Alexandru Buican, în 2008: "Poziţia lui P. Goma e unică şi dacă se va întâmpla cumva să moară tot în exil, ruşinea pentru români va fi de neşters. Dacă mai au vreo ruşine." Ruşinea... la români...
Oricât m-aş contra cu prietenii şi cunoscuţii pe subiectul Goma, prefer să fiu lângă Goma, decât lângă Pleşiţă, lângă criminalii şi hoţii acestei naţiuni care şi-a pierdut respectul de sine. Lângă Goma şi lângă toţi aceia care au suferit în demnitate, lăsându-ne un exemplu solid despre ce înseamnă să fii om şi român. Nu se poate să hălăduieşti aiurea fără identitate. Şi fără demnitate.
A apărut Paul Goma, Scrisuri II, 1990-1998, la Curtea Veche.

2 comentarii:

  1. Cred ca exact aceasta insusire de a fi "deranjant" il defineste cel mai bine pe Goma si ii confera in acelasi timp maretia. Sunt puncte unde nu sunt de acord cu el (de pilda infierarea lui Bartolomeu Anania); sunt pasaje din cartile lui care mi se par de un naturalism gratuit; dar cand reusesc sa ma detasez si sa privesc viata si opera in ansamblu, nu pot decat sa-l admir si sa-i fiu recunoscator. Pentru ca, in fond, doar cei care ne "deranjeaza", care ne smulg o vreme din confortul nostru mic-burghez, ne fac sa ne punem pe noi insine sub semnul intrebarii, doar aceia ne ajuta sa traim sub semnul Adevarului... daca vrem. Si este o prostie sa ai pretentia ca cei pe care-i admiri sa-ti impartaseasca toate parerile. Uneori, faptul ca doi oameni au pareri diferite demonstreaza ca amandoi gandesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Paul Goma este om, este supus greşelii, numai că greşelile lui sunt benigne; căci dacă ar fi fost zeu, românii ar fi fost popor ales...
    Aveţi dreptate, nu este puţin lucru să ai pe cine admira şi cui fi recunoscător, dintre ai tăi...

    RăspundețiȘtergere